Mijn winkelwagen 0 items | €  0,00

Kapotte apparaten: weggooien of toch repareren?

Kapotte apparaten: weggooien of toch repareren?
26 October 2016

Je kent het vast wel; Je wasmachine die ineens ermee ophoudt, je telefoon waar een barst in zit of je stofzuiger die niet meer zoveel zuigkracht heeft. Veel mensen gaan direct naar de winkel om een nieuw apparaat te kopen. Maar is dit wel altijd nodig? Het kan best zijn dat je goedkoper uit bent wanneer je het betreffende apparaat repareert of laat repareren.

Zelf je apparaat repareren

Wanneer je van plan bent om geen nieuw apparaat te kopen maar deze zelf te repareren kun je het beste eerst even kijken of je nog garantie hebt. Op apparatuur ontvang je altijd garantie. Straks ga je er zelf mee aan de slag, terwijl je dit gratis kunt laten doen. Niet echt verstandig. Onderzoek dus eerst hoe oud je apparaat is en welke garantie je mogelijk nog hebt. Als je geen garantie meer hebt kun je er dus voor kiezen om het zelf te repareren. We raden je dit wel af als je twee linkerhanden hebt. Maar wanneer je zeker van je zaak bent kun je het best zelf doen.

Het eerste wat je moet weten is wat er precies kapot is. Je zou het apparaat dus uit elkaar moeten draaien en alle onderdelen bekijken. We raden aan om bij de kleinste onderdelen te beginnen. Zoek van te voren ook op internet naar veelvoorkomende kuren van het betreffende apparaat. Dit kan je een hoop tijd besparen.

Ben je er achter welk onderdeel kapot is, dan is het tijd om een nieuwe bestellen. Neem gerust een kijkje in onze webshop, staat het betreffende onderdeel er niet tussen? Dan kun je bij ons ook een onderdeel aanvragen.

Wanneer je het onderdeel binnen hebt kun je het vervangen en (mits je het goed hebt gedaan) klaar is Kees!

Laten repareren door een monteur

Wanneer jouw naam niet “Handige Harry” is kun je het misschien beter door een expert laten doen. Dit kost je natuurlijk wel wat meer dan wanneer je het zelf doet. Het is daarom goed om een afweging te maken tussen de kosten en de baten. Bij de meeste reparateurs kun je het probleem laten onderzoeken, aan de hand hiervan weet je wat het je gaat kosten en of dit het dus waard is.

Apparaat weggooien of verkopen

Wanneer jij of de monteur tot de conclusie komt dat het een beter idee is om een nieuw apparaat te kopen zit je natuurlijk nog met je kapotte apparaat. Een klein apparaat zoals een telefoon of gooi je makkelijk in de prullenbak. Doe dit nooit! Er zijn namelijk meerdere inzamelpunten waar je het kunt inleveren zodat het gerecycled wordt. Een kapotte wasmachine kan je bijvoorbeeld naar de stort brengen. Mocht je niet de mogelijkheid hebben om deze te brengen kun je altijd nog een oud ijzerboer benaderen, deze komt vaak gratis bij je thuis.

Een relatief nieuwe laptop of telefoon met een barst in het scherm, kan je proberen te verkopen. Marktplaats is hiervoor ideaal. Het zal je verbazen hoeveel mensen nog geld hiervoor willen betalen.

Dus apparaat kapot?

  • Controleer de garantie
  • Onderzoek de mogelijkheden om te repareren
  • Repareer je machine of laat deze repareren door een expert
  • Is dit niet mogelijk of reparatie te duur? Marktplaats biedt uitkomst
  • Mocht dit niet kunnen, breng het dan naar een inzamelpunt.