Hoe maakt u de lekkerste koffie verkeerd? | Onderdelenhuis.nl
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg.

Hoe maakt u de lekkerste koffie verkeerd?

Handige tips en tricks bij het zetten van een koffie verkeerd
17 March 2020

U herkent het vast wel; u zit op de bank in het weekend en wilt graag een kopje koffie drinken, niet te sterk, maar met een scheutje melk. Heerlijk is dat toch? Even lekker verwennen, daarvoor kunt een kant en klaar kopje zetten met een super deluxe machine, of gewoon lekker zelf. Of u heeft in de ochtend diezelfde boost nodig om vervolgens naar werk te gaan, dan is een kopje koffie zeker niet verkeerd. Maar hoe is eigenlijk die koffie ontstaan en hoe zet je nu dat ene perfecte kopje? U leest het allemaal in deze blog!

Wat is een koffie verkeerd?

Een koffie verkeerd is een kopje koffie met een flinke scheut melk erin, normaal gesproken zal je in een kopje koffie een klein beetje melk aantreffen. Een koffie verkeerd wordt ook wel een café au lait, lait russe of caffé latte genoemd en wordt gedronken over bijna de hele wereld! U kent misschien wel het merk de, oftewel Douwe Egberts, of Nespresso. Al deze merken bieden verschillende soorten koffie aan, aan verschillende mensen. Een koffie verkeerd lijkt vrij veel op bijvoorbeeld een latte macchiato of een cappuccino, het verschil is echter dat een koffie verkeerd niet wordt gemaakt op basis van een espresso. Ook wordt de koffie verkeerd niet gemaakt met opgeschuimd melk, maar met normale koude of warme melk.

De naam koffie verkeerd is ontstaan door een scheutje melk te doen in een kopje koffie, er is hoogst waarschijnlijk per ongeluk een keer te veel melk gevallen in de koffie en ja hoor; de koffie verkeerd was geboren! Het wordt de koffie verkeerd genoemd omdat deze manier van koffie drinken 'verkeerd' is, zoals eerder vermeld is het gebruikelijk om een klein scheutje melk door de koffie te doen.

De koffie wordt gemaakt met een grote hoeveelheid melk, tegelijkertijd in het kopje geschonken met de koffie. De koffie zelf mag gemaakt zijn met koffiebonen, koffiepads of filterkoffie. Ook kan de koffie verkeerd uiteraard cafeïnevrij gedronken worden. Zoals eerder vermeld mag de melk warm of koud zijn, vaak wordt kamertemperatuur melk gebruikt. De verhoudingen van een koffie verkeerd zijn: 2/3 melk en 1/3 koffie. U herkend de koffie verkeerd ook aan de kleur; een latte macchiato heeft bijvoorbeeld drie mooie lagen, terwijl een koffie verkeerd een mokka bruine kleur heeft. Een koffie verkeerd wordt normaal gesproken in Nederland gedronken in een glas, maar er zijn bij horeca gelegenheden ook wel eens uitzondering om de koffie verkeerd te serveren in een koffie kopje.

Waar wordt koffie verkeerd dan gedronken?

Koffie drinken is ook heel normaal, er wordt overal ter wereld wel ergens koffie gedronken. Water is het meest gedronken drankje ter wereld, koffie komt met pieken op nummer twee. In Finland wordt tegenwoordig de meeste koffie op een dag gedronken, namelijk 2,64 koppen per dag. Dit is uiteraard zonder dat de kinderen zijn meegeteld, er is eigenlijk geen moment op de dag waar de Finnen geen koffie drinken. In Finland zijn de koffiebonen die het lichts zijn gebrand het meest populair, ze houden hier niet van sterke koffie. Europa is verreweg het continent waar de meeste koffie wordt gedronken.

Nederland staat daar bijvoorbeeld op nummer drie, naar Noorwegen. In Nederland worden er gemiddeld wel 1,84 koppen per dag gedronken! Dit komt op een gemiddelde van ongeveer 6,7 kilogram gemalen koffie per Nederlander! Pieter van Broecke was de eerste Nederlander en Europeaan die de koffie plant mee terug nam naar Nederland. Niet veel later kwam de koffiehandel uit bijvoorbeeld Suriname deze kant op!

Ook wordt Italië als een echt koffieland gezien, het is daar dus ook gebruikelijk bepaalde koffie op bepaalde momenten van de dag te drinken. Zo is een espresso na het eten echt een Italiaanse must, ook liegen de leuke feitjes niet: koffie met melk wordt niet gedronken na 11 uur. Zeker in de zomer niet, zodra het mooi weer wordt is het gebruikelijk in de ochtend te beginnen met een heerlijke, warme cappuccino. Na een maaltijd of na 11 uur is het absoluut niet gebruikelijk een koffie verkeerd te drinken! Hoeveel koffie mag je dan per dag? Zoveel als je wil! Zolang je je houdt aan het tijdsbestek dat gewoon is in Italië. In de winter willen ze nog wel eens een uitzondering maken op deze tijdsgrenzen.

Waarom zou een koffie verkeerd dan lekker zijn?

Zoals eerder vermeld wordt een koffie verkeer met melk en koffie gemaakt, een groot gedeelte van de kopje koffie bestaat uit melk. Wij als Nederlanders zijn ook echte melk drinkers; bijvoorbeeld bij et ontbijt, de lunch of zelfs in de avond bij een bakje patat. Het is dus ook niet zo gek dat we bij de koffie ook raag melk drinken, er is dan ook nog een verschil tussen koffie melk en normale drink melk. Koffiemelk heeft een dikkere substantie en kan vergeleken worden met kookroom, waar melk daarentegen dunner is en rechtstreeks van de koe komt. Koffiemelk wordt eerst ingedikt en gehomogeniseerd, dit is ook weer anders dan gecondenseerde melk. Bij gecondenseerde melk wordt er ook nog suiker aan toegevoegd.

Maar eigenlijk zijn wij Nederlanders een gevarieerd volk, een heleboel houden van een heerlijke espresso en de ander van koffie in de melk. De één houdt van sterke koffie, de ander van licht. Maar over het algemeen gaan wij Nederlanders toch vaak voor melk in de koffie, dit resulteert in een latte macchiato, cappuccino of je raad het al; een koffie verkeerd.

Maar waarom zou een koffie verkeerd lekkerder zijn dan een latte macchiato of een cappuccino? Het is handig om te weten wat het verschil is tussen deze drie drankjes. Zo worden een cappuccino en een latte macchiato gemaakt met de basis van een espresso, dit kan een enkele of dubbele zijn. Dit is geheel naar jouw voorkeur, bij een cappuccino wordt opgeschuimd melk gebruikt. Eerst wordt de melk opgeschuimd en vervolgens komt de espresso door de melk heen.

Bij een latte macchiato wordt er eerst opgeschuimd melk in een glas geschonken, de melk wordt dan vaak een aantal minuten of seconden laten staan en dan pas wordt de espresso opgeschonken. Dit zorgt ervoor dat een latte macchiato die mooie laagjes krijg; onderin zit de normale melk, in het midden de koffie en bovenop de melk die is gaan schuimen. Schuimt heeft een minder dichte substantie dan melk of koffie en stijgt daarom naar de oppervlakte.

Bij een koffie verkeerd wordt dus vrijwel geen opgeschuimd melk gebruikt, omdat de koffie verkeerd is ontstaan uit een ongelukje van te veel melk in de koffie te doen. Hierdoor is normale melk gepast bij een koffie verkeerd, later is er wel geëxperimenteerd met opgeschuimd melk, echter kom je dan al snel bij een cappuccino terecht. De koffie in een cappuccino blijft altijd sterker, omdat dit wederom met een espresso wordt gemaakt.

Hoe maak je nu de perfecte koffie verkeerd?

  1. Verwarm als allereerste de melk die je wil gebruiken, het lekkerste is latte macchiato melk maar volle melk wordt ook gezien als een goede optie. Het is belangrijk dat de melk niet kookt, maar alleen lekker warm wordt.
  2. Zet een kopje zwarte koffie, dit mag een normale koffiepad zijn, koffie bonen of filterkoffie. Maak de koffie zo sterk als je zelf verlangt, maar let op: geen espresso! Heb je liever toch een sterke koffie verkeerd, gebruik dan extra gebrande bonen.
  3. Vul je kopje koffie tegelijkertijd met de melk en koffie, het lekkerst is als ze tijdens het schenken al gemengd worden. Het is net erg als er een beetje melk geschuimd word, echter is dit niet gebruikelijk. Dit is wederom naar eigen voorkeur.

En, is het jou gelukt een heerlijk bakje koffie te zetten?